Rabu, 12 Oktober 2011

Mengenai Perisian Aplikasi Persembahan (powerpoint)


PowerPoint
  
    Apakah yang anda faham mengenai perisian aplikasi persembahan (perisian powerpoint)?

Persembahan PowerPoint terdiri daripada beberapa halaman individu atau "slaid". Analogi "slaid" adalah merujuk kepada projektor slaid. Slaid boleh mengandungi teks, grafik, bunyi, wayang, dan objek lain yang boleh diatur secara bebas. PowerPoint memudahkan penggunaan gaya yang konsisten dalam persembahan menggunakan template atau "Master Slide".

Pembentangan boleh dicetak, dipaparkan secara langsung pada komputer, atau dilayari melalui perintah penyampai. Bagi penonton yang lebih besar paparan komputer sering dijangka menggunakan projektor video. Slaid juga boleh membentuk asas Webcasts.

  Apakah kegunaan Microsoft Powerpoint pada masa kini?

Microsoft Power Point  membantu sebuah persembahan visual menjadi lebih menarik dan jelas. Microsoft Power Point juga membantu dalam  penyedian slide, outline presentation, presentation eletronik, menampilkan slide yang dinamik, termasuk clip art yang menarik, yang semuanya itu mudah ditampilkan di layar monitor komputer ataupun di layar putih.
Microsoft powerpoint  mempunyai fungsi untuk membantu membentangkan laporan. Maksudnya powerpoint boleh menyusun bahan perbentangan dan mempamerkannya dalam bentuk visual yang menarik dalam waktu yang singkat.


   Terdapat 5 elemen penting dalam membina persembahan. Berikan penerangan bagi setiap elemen-elemen tersebut:

     Teks :
Perkataan merupakan unsur terpenting setiap persembahan dan power point.Ia menyediakan banyak alat pemprosesan perkataan untuk membantu menyediakan teks yang mudah dibaca dan bebas dari kesilapan.

Grafik :


Imej boleh ditambah untuk menghasilkan persembahan yang lebih menarik. Alat lukis Powerpoint mudah digunakan oleh sesiapa sahaja.

  Audio :
Dapat membantu penyampaian sesuatu maklumat dengan lebih berkesan.
Ø  Dapat meningkatkan daya tarikan terhadap persembahan.
Ø  Membantu meningkatkan daya tumpuan terhadap isi persembahan.
   
 Video :
Ø  Menyediakan saluran informasi tambahan yang menarik dan hidup.
Ø  Sumber atau media yang paling dinamik serta efektif.
Ø  Satu sumber penyimpanan informasi dan rujukan yang berkesan.

 Animasi :
Ø  Animasi digunakan untuk memberi gambaran pergerakan bagi sesuatu objek. Animasi boleh digunakan dalam bentuk 2 Dimensi,3 Dimensi ataupun melalui pelbagai kesan khas.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan